Próbáltál már ANYAKÉNT

érték- (és pénz!) teremtő, alkotó munkát végezni?
ÁLMOKat nem feladni, CÉLOKat megvalósítani?
Óhhh, jöjj, Gazdag, Szabad, Kreatív Élet!
De hogyan, a retkesfülű kismanóba..., ennyi gyerek mellett?!!!

2010. január 14., csütörtök

Így született - azaz hogyan lesz egy kézzel írt füzetből "igazi" könyv?

Amikor sógornőm kezébe vette a könyvem elsőként elkészült példányai egyikét, ámultan kiáltott fel:
- Gyömbi, ez olyan, mint egy igazi könyv! :)
 Hát igen. Olyan lett. Illetve az lett. Negyedik gyermekem... :) Ámbátor az idáig vezető út elég sok lépésből állt.

Könyvkiadás - mi az nekünk?

Elég volt épp csak kicsit tájékozódni a könyvkiadás mibenlétéről és a kiadókról, hogy megszilárduljon az eredeti elképzelésem, miszerint nem érdemes egy kis könyvvel különféle kiadóknál kilincselni. Több okból sem.

Az első és legfontosabb, hogy nem szívesen adnám ki a kezemből a kiadói jogokat.
Hogy miért?


•    Egyrészt mert a könyv fogyása, utánnyomása követhetetlenné válik, s így történhetnek visszaélések. (Ez sajnos elő szokott fordulni - megbízható titkos forrásból tudom.)
•    Másrészt mert a kiadó is leemeli a maga kis 40% körüli hasznát. A terjesztők még  további 45-60%-ot kérnek. Mi marad a szerzőnek? A szépen hangzó szerzői jogdíj: a fogyasztói ár 5-10%-a. És abból még adózni kell...
•   Harmadrészt, nem szerettem volna róni a köröket és arra várni, mikor kegyeskedik egyáltalán foglalkozni az üggyel a kiadó. Pláne, hogy aztán a kiadóban egy idegen döntse el, érdemes-e kiadni, tetszeni fog-e az olvasóknak.

Számomra tehát nem volt kérdés, hogy a könyvet mi magunk fogjuk kiadni. S ha már van egy cégünk, legyen az a kiadó. (De persze magánszemély uganúgy lehet.) Éreztem én, hogy a könyvkiadást fel kell venni a tevékenységi körök közé. :) (Ez egyébként bármikor megtehető.) PALMIMAR Kiadó! Jól hangzik...

Lássuk mi a feladata egy kiadónak?

•  Nyomdai előkészítés (szerkesztés, illusztrációkkal(!), tördelés, lektorálás, korrektúra, borítóterv, vonalkód, ISBN igénylés - International Standard Book Number, nemzetközi szabványos 13 jegyű kódszám, mely lehetővé teszi a könyv azonosítását, nyilvántartását; ez kötelező és ingyenes)
•  Nyomdai kivitelezés (nyomtatás, kötés, fóliázás, csomagolás)
• Terjesztés, értékesítés ("közös megegyezéssel" megszabja a fogyasztói árat, belistázza a könyvet a nagykereskedésekhez, akik terítik a példányokat az ország boltjaiba; ő a beszállító, aki szerződésben áll a nagykereskedőkkel; fogadja és könyveli a fogyásjelentést és számláz az elszámolás alapján; elszámol a szerző felé.)
•    Marketing (minden olyan tevékenység, ami segíti a könyv népszerűsítését)
•   Köteles példányok leadása az Országos Széchenyi Könyvtárba

Menni fog ez, gondoltam magamban. Nem olyan rettenetes, mint ahogy hangzik, bár a kiadók, és a magánkiadók kicsit úgy állítják be. (Persze most nem a tízezres példányszámú, drága előállítású kiadványokról beszélek.) És ki is lehet szervezni dolgokat - mert nyomdánk például még nincs...

Első lépésként azonban magát a szöveget kellett ráncba szedni.

 •    Tartalmi szempontból
  • Egységes szerkezet a fejezeteknek
  • Megírni a könyv kötelező részeit (címlap, szennycímlap, copyright vagy kolofon oldal a kiadó és a könyv adataival)
  • Megírni a könyv ajánlott részeit (előszó, bevezetés, tartalomjegyzék)
  • Kiegészíteni, 2 bónusz fejezettel, hogy teljes legyen a mondandó (szoptatós történetek, motiváló idézetek)
  • Kellemesen közvetlen stílus, szolid humor A sógornőmnek szánt füzeté ugyan neki és nekem is nagyon tetszett, kicsit mégis ildomos volt visszafogni a rokoni hangnemből és a nyers humorból. Olyant szerettem volna, ami mindenkihez beszél, de minden egyes anyuka úgy érezze, hogy neki szól igazán.
  • Illusztrálni, illusztrálni, illusztrálni! Ennek, és a dizájnnak a fontossága megérne egy külön bejegyzést. Hiszen, tudjuk, milyen fontos az első benyomás. Márpedig, ha valaki kézbe vesz egy könyvet, és belelapoz, először a borítón és az illusztrációkon siklik végig a tekintete. A jó rajzok, képek képesek eladni egy kevésbé jó könyvet is. Ugyanígy vice versa. Ha rossz a rajz, nem kell a könyv. (Zárójelben megjegyzem, van két Gazdag Erzsi verseskönyvünk. A régi, K. Lukáts Kató-s változatot imádják a gyerekek, a másik nem érdekli őket. Pedig a versek többsége ugyanaz...) Szerencsére van egy régi ismerősöm, Czigány Tamás, aki többek között zseniálisan rajzol. (Egyébként néptánctanár, dudás, és betyártáboros :) ) Szoptatási tapasztalatok híján részletes útmutatásaim alapján sikerült olyan rajzokat készítenie, amilyent megálmodtam. :)
•    Nyelvtani szempontból
  • Kerek egész mondatokká javítani a sógornőmnek szánt félmondatokat :)
  • Hejesiráselenörzés
•    Formai szempontból
  • Nyomdakész állapot elérése - ld fentebb. Na, ehhez lövésem se volt. Az interneten viszont minden tudást meg lehet találni, ingyen és bérmentve, ha valamit meg akar tanulni az ember! Én is rátaláltam több magánkiadóra, akik (jó pénzért) magukra vállalták volna ezen feladatokat is, a nyomtatás mellett. Van köztük viszont, aki tanítani sem restelli a lelkes kezdőket. Nekem kettő tűnt igazán profinak és megbízhatónak: a Lilli Kiadó, és a  Könyvműhely.  A Lilli nekem túl körülményesnek bizonyult, bár nagyon sok hasznos információt találtam (hosszas keresgélés után:) a honlapjukon.) A Könyvműhellyel viszont maximálisan meg vagyok elégedve. Mindenképp iratkozz fel a Könyvműhely hírlevelére, azaz a kb. 10 részes ingyenes e-mail tanfolyamára, ha kezdőként könyvírásra adod a fejed. Segítségével én teljesen egyedül el tudtam végezni az összes nyomdai előkészítő munkát, és lett némi fogalmam  arról, mitől lesz egy könyv igényes és minőségi. Ráadásként a terjesztéshez is ad hasznos tippeket, végre azt is el tudtam dönteni, hány példány készüljön első nekifutásra.
  • Már csak a pdf formátum hiányzik -vagy egyéb, ami tartja a formáját (ai, tif) amiben le kell adni az anyagot a nyomdának. Legtöbb helyen elfogadják word-ben is, de félő, (és valószínű), hogy "szét fog esni" a nyomda gépén. És sajnos a nyomdászok közt is rengeteg a "kőműves"... Word-ben írt dokumentumból nagyon egyszerűen lehet pdf-et varázsolni. Még nekem sem okoz gondot:). Rá kell menni a www.dopdf.com oldalra, letölteni, és máris indulhat a bűvésztrükk. Úgy kell tenni, mintha ki akarnánk nyomtatni a dokumentumot, csak a nyomtatót át kell állítani a dopdf-re. Nyomtatás gomb - és már kész is! (Bocsánat, ha ez csak nekem volt újdonság...:))
Mehet a nyomdába!

Természetesen nyomdából is bőven van választék. De óriási különbségek vannak nyomda és nyomda között. Érdemes több szempontot figyelembe venni, mielőtt döntünk. 
  • Az ár az egyik fő szempont, hiszen nem szeretnénk veszteséges üzletet. A magánkiadás egyik fő hátránya pedig ugye a kezdőtőke szükségessége. Ennek előteremtésére több módszer létezik. Szponzor keresése, pályázat megnyerése, hitel felvétele, baráti kölcsön - hát, ezeket most inkább hagyjuk. A legbiztosabb, bár abszolút újoncoknak nem túl egyszerű lehetőség, hogy a könyv digitális verziójának értékesítéséből származó bevétel fedezi a nyomdai költségeket. (Ehhez pedig hatékony online jelenlét szükséges - de erről majd máskor.) Mi szerencsére rendelkeztünk valamennyi mozdítható tőkével az MLM üzletünkből, (erről is majd máskor) és van egy vajszívű édesapám is :) Az olcsó kínai nyomdákig nem merészkedtem. (Amúgy sem hiszem, hogy ilyen kis példányszámot vállalnának, egyébként meg támogassuk a magyar ipart!) Sok nyomdától kértem árajánlatot. Elképesztő nagyságrendbeli különbségek vannak.
  • A minőség a másik legfontosabb. Akinél nem látunk referenciát a mi elképzelésünkhöz hasonló paraméterekkel rendelkező termékről, az nem a mi emberünk (hacsak nem szeretsz kockáztatni :)) !
  • Megbízhatóság. Profinak, vagy amatőrnek tűnnek? Van-e vevővélemény? Milyen hamar reagálnak a megkeresésre? Hajlandóak-e rendszeresen kommunikálni? Kedvesek-e? (Nekem ez is fontos:))
  • Közel legyenek. Ez leegyszerűsíti az együttműködést, és csökkenti a költségeket.
Én a pécsi Bornus Nyomdát választottam. Közel vannak, nagyon kedvező árajánlatot adtak, és a referenciáik között sok kemény táblás könyv szerepel...  Nem bántam meg, bár meg kellett küzdenem egy-két számomra fontos, nekik lényegtelen részletért. Nyertem, de csak azért, mert már építkeztünk. Kiismertem az iparosok mentalitását: Minden, amiről ők nem tudnak, nem létezik, de legalábbis bonyolult! Határozottnak kell lenni, és kitartani amellett, amit szeretnénk. Még ha valamit háromszor is kell újra nyomni... Elvégre azt szeretném kapni,amit megrendeltem!

A határidőt viszont korrektül betartották. Két nappal a Duna TV-beli szereplésem előtt készült el! Norbi hozta haza a könyveket. Izgatottan nyitottam fel a csomagtartót. Meghatottan vettem kezembe életem első igazi könyvét!


De hogy kerül majd más kezébe is? A következő bejegyzésből kiderül!



4 megjegyzés:

  1. Gyömbi, mennyi ideig tartott megírni a kézi jegyzetet, illetve mennyi idődet vette igénybe a kézirat ,,ráncbaszedése,,?
    Bernadett

    VálaszTörlés
  2. A kézi változatot 2 napig...:)
    A nyomdakészet kb. 3 (nagyon intenzív) hónapig.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, hogy erre az oldalra tévedtem: nagyon bátorító, hasznos és érthető nyelven van megfogalmazva. Köszönöm!
    (bocs a sok 'nagyon'-ért)
    A kérdésem: elolvastattad ismerősökkel a könyved, vagy amint megírtad, tudtad, hogy így jó lesz? (nekem regényem van, emiatt kérdem)
    Köszönöm!
    Zs. N. Izabella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Izabella!
      Örülök, hogy örülsz :)
      Igen, pár ismerősöm elolvasta - és hát ugye eleve úgy született a nyomtatás ötlete, hogy a kézzel írt verzió sok anyukánál bevált.
      Irigyellek a regényért!!! Nekem ez egyelőre csak álom - témákkal, tervekkel, de még nem veselkedtem neki... Talán, ha minden "bizniszem" már magától megy - az idei terv szerint elsősorban erre törekszem...
      Én nagyon szívesen elolvasnám - ha megbízol bennem! :))

      Törlés