Próbáltál már ANYAKÉNT

érték- (és pénz!) teremtő, alkotó munkát végezni?
ÁLMOKat nem feladni, CÉLOKat megvalósítani?
Óhhh, jöjj, Gazdag, Szabad, Kreatív Élet!
De hogyan, a retkesfülű kismanóba..., ennyi gyerek mellett?!!!

2010. február 4., csütörtök

Tudod, hová lett a pénzed hónap végére? Segítek a nyilvántartásban!

Egy korábbi bejegyzésben tettem már említést arról, mennyire fontos a pénzügyi tervezés. Ennek első lépése, hogy tisztában legyünk a pénzügyeinkkel.

Te pontosan tudod mennyi a család bevétele, és mik a kiadásaitok? Ha már leírva, összesítve látod a részleteket, egyszerűvé válik az elemzés is. Láthatod, mik az állandó költségek, és jobban észreveheted, min tudnál változtatni. Azaz elkezdheted megtervezni a családi költségvetést. A gondos tervezésnek pedig egyenes következménye a jobb eredmény! Persze, ha a tervek szerint halad a megvalósítás... :) Hogyan teheted ezt egyszerűvé?

Vezess táblázatot!

A bevételek és kiadások nyilvántartásához egy egyszerű excel táblázat a legpraktikusabb. Persze a vezetésének csak akkor van értelme, ha pontos adatokat írsz bele. Ezt úgy a legkényelmesebb megtenni, ha rendszeresen kiegészíted az újabb adatokkal. Rendszeresíts egy dobozt a lakás egy központi helyén, amibe minden nap beleteszed az aznapi "termést": a blokkot minden vásárlásról, a közüzemi számlákat, a bizonylatokat, stb.

Érdemes két-három naponta beírni a rajtuk levő összegeket a táblázatba, s utána rögtön kidobni a már felesleges cetliket. (Ha mindenképp őrizgetni akarod őket még egy ideig, - bár ezt nem javaslom - akkor legalább jelöld meg őket, hogy ne legyen keveredés később...) A megőrzendő papíroknak pedig nyiss egy külön mappát, és fűzd le őket.

Fontos a rend! Fajtázva, időrendben, feliratozva tárold őket. Ezt jobb már az elején így csinálni, mert a növekvő káosz hamar megbosszulja magát. Törekedj önfegyelemre az elejétől fogva. Remélhetőleg a kezdeti macera hamar könnyed rutinná alakul!

Hogy ne legyen kifogás, fogadd szeretettel ezt a táblázatot! (Ha megnyílt az oldal, kattints a kérdőjel mellett a hazikoltsegvetes.xls feliratra, és máris dolgozhatsz!) Mentsd el egy másik néven. Igazíts magadévá, és használd!
Szeretettel:

2 megjegyzés:

  1. Köszi a jóakaratot, Gyöngyvér!
    Mi már egy éve csináljuk, kettecskén, a Párommal, a ktgvetésünket, nagy spirál kockás füzetbe. Függőleges oszlopok, a hónap napjai, fejléc a tételek, és mindig!! beírjuk, naponta, ha van mit, van hogy 1 hétig se költünk (hegyekben lakunk, nem nagyon járunk le...költeni:)).
    A technikához "analfa" vagyok, és nem is tudok a kockásomtól elvonatkoztatni, úgyh. elsőre nem tudom mit tegyek ezzel a Te általad készített táblázattal - viszont szeretném megérteni, mert már gondoltam rá többszöris, hogy talán mégse dédanyám módszerével kellene...és most inspirálták, csak nekem nem elég szájbarágós, érted, ugye? Vagy majd a gyerekeim segítségét kérjem inkább? Köszi mégegyszer, nagy élvezettel olvasom egyébként a leveleid, tetszik a téma is, és a stílus is!
    Jakab Gyöngyi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gyöngyi!

    A táblázatot tényleg roppant egyszerű használni. Bátran kísérletezzetek vele. Csak belekattintasz duplán bal egérgombbal abba a rubrikába, ahova egy összeget szeretnél beírni. Ha ott villog a kurzor a rubrikában, már írhatod is. (Ugyanezzel a módszerrel átnevezheted a baloldalon a szavakat is!) Ha részösszegeket szeretnél, akkor amikor ott villog a kurzor, ahova írni szeretnél, kattints a táblázat fölött levő hosszú üres sávba. Írj egy egyenlőségjelet (Shift, 7-es gomb)a sor elejére, írd be a számot, majd egy + jelet (shift, 3-as gomb)és a következő számot, és így tovább... Ez meg fog jelenni a táblázat rubrikájában. Ha kész, csak kattints át egy másik rubrikába.
    A szürke sávokban automatikusan összegződnek a fölötte levő rubrikákba írt számok. Ide neked nem kell írnod.
    Legalul a sötétszürke sávban ezek a halványszürkék fognak összegződni. És ott a végeredmény! Katt a mentés gombra...
    Leges-legalul a hónap utolsó napján a nyitó egyenleghez beírom az előző havi záróegyenleget. A hónap eredményéhez beírom a fönti végeredményt. És máris megjelenik a hónap záró egyenlege!

    Próbáljátok meg! :) Remélem elég "szájbarágós" voltam... :)

    "Haladóbbaknak":
    Új sorok beszúrásához a sorok elejére kell állni az egér gombbal, úgy hogy a kurzor egy kis nyilat mutasson. Ahhoz hogy egy új rubrika összesíteni tudjon, egyszer katt rá ballal, kattints a táblázat fölött az eszköztárban az AutoSzum utasításra. Az összesítendő rubrikák koordinátáit (pl D23,D24,D25) vesszővel elválasztva írd be. Ha kész, a billentyűzeten nyomj egy esc-et.) Hajrá! :)

    VálaszTörlés