Próbáltál már ANYAKÉNT

érték- (és pénz!) teremtő, alkotó munkát végezni?
ÁLMOKat nem feladni, CÉLOKat megvalósítani?
Óhhh, jöjj, Gazdag, Szabad, Kreatív Élet!
De hogyan, a retkesfülű kismanóba..., ennyi gyerek mellett?!!!

2010. február 13., szombat

Vajon tudsz (több) pénzt félretenni hónap végén? - Javíts a pénzügyeiden! 1.

Most, hogy már van pénzügyi nyilvántartásod, és látod, honnan jön és hova megy a pénzed, (ugye rendszeresen vezeted a háztartásod költségvetési táblázatát?) biztosan benned is felmerül a kérdés, hogy vajon tudsz-e javítani a végeredményen, hogyan képezhetsz tartalékot, és mit kezdj a félretett pénzzel.


A pénzügyeink rendberakásához nem is kell olyan nagy tudomány (most nem az extrém helyzetekről beszélek, ahhoz szakember kell!)- csak elhatározás, pár trükk és bevált módszer, megfelelő hozzáállás, másfajta szemlélet, odafigyelés, no meg következetesség... 

Tudod, ez hány embernek sikerül Magyarországon? A pontos adatokra nem emlékszem, csak arra, hogy a döbbenetes statisztika szerint a magyar emberek legnagyobb része a fizetése több, mint 100%-át költi el havonta. Magyarul hitelből élnek... Félrerakni csak keveseknek sikerül. 

De te ne ijedj meg, azért írok most erről a témáról pár bejegyzést, egy mini sorozat formájában, hogy neked is sikerüljön!

Az első lépés: tegyél félre!

Ahhoz, hogy a havi mérleg pozitív eredményt mutasson, el kell érned, hogy mindig maradjon (egyre több) pénz a kasszában, amit félre tudsz tenni. (Érdemes havonta megnézni az eredményt, akkor is, ha a bevételeid folyamatosan érkeznek, hiszen a számlákat minden hónap elején kiküldik...)

Az a legbiztosabb, ha az erre szánt összeget mindjárt a hónap elején félreteszed, mielőtt befizeted a számláidat - így biztosan nem költöd másra, és rá leszel kényszerítve, hogy jól oszd be, ami marad. :) Ez legyen tehát a legelső kiadásod - összegét költségekhez írd.

Mennyit érdemes? 

Csapó Ida (Gazdagnők.hu) szerint "a szakirodalomban leggyakrabban azt ajánlják, hogy 10%-ot tegyél félre az anyagi védettségedre, azaz legyen könnyen hozzáférhető biztonsági tartalékod vészhelyzetekre, 10%-ot befektetésre tegyél félre, biztosítva hosszú távon az anyagi biztonságodat, függetlenségedet, és 10 %-ot adományokra fordíts (pénzben, igen, és általad kiválasztott nemes célra mondjuk valamelyik nonprofit szervezetnek adva)." 

Soknak tűnik? Csapó Ida azt javasolja, hogy "ha nem tudod valami miatt az arányokat tartani, akkor kezdd el valamilyen kisebb százalékos megosztással. Akármilyen arányban, de kezdd el mindenképp!" Egyetértek. És szót fogadtam! :)

Még erre is mondhatod, hogy könnyű annak, aki sokat keres! Az többet tud félretenni! Na, ebben ne legyél olyan biztos... Emlékszel a fenti statisztikai adatra? Bizony ebbe beletartoznak a minimálbérből élőkön kívül az átlagon felüli jövedelemmel rendelkezők is!! Hogy lehet ez? Kiyosaki (Cashflow négyszög c. könyv) szerint az emberek "amint keresnek egy kis plusz pénzt, azonnal vásárolni kezdenek. Gyakran nagyobb házat, új autót vesznek belőle, ami hosszú távon adósságokat és több munkát eredményez, az eszközrovatba pedig semmit sem tudnak írni. Úgy folyik ki kezeik közül a pénz, mintha legalábbis valamilyen pénzügyi hashajtót szednének."

Tehát általában elmondható, hogy aki többet keres, az többet is költ. A nagyobb ház, új kocsi megnövelik az állandó költségeket. A nagyobb fizetéssel megnőnek az igények is - drágább nyaralás, márkás ruhák... Hogy mondjak egy közhelyekkel teli mondatot is: ez korunk fogyasztói társadalmának általános emberi tulajdonsága... És a legszomorúbb az egészben az, hogy észre sem veszik, hogy ez az oka sok mindennek...

Az "átlagember" a nagyobb fizetéstől reméli a jólétet, pedig (és megint Kiyosakit idézem) "a több pénz ritkán oldja meg az emberek anyagi gondjait. A valódi megoldás az intelligencia. A baj gyökere abban rejlik, mire költik meglévő pénzüket. Pénzügyi műveltlenségük okozza a gondokat, hogy nem tudnak különbséget tenni eszközök és források között." 

Gondoljunk csak a lecsúszott lottónyertesekre, vagy a fénykorukban dúsgazdag elszegényedett sztárokra...

Ha el tudod hinni, hogy Te képes vagy rendbeszedni pénzügyi dolgaidat, és hajlandó vagy tenni is ezért, akkor már nagyobb esélyed van az anyagi biztonságra, mint a nagy átlagnak. Gratulálok! :)

Ja, hogy hogyan kezdj hozzá a gyakorlatban? És mik is azok az eszközök?
A mini-sorozat  következő részeiből kiderül! :)
Tarts velem!

Szeretettel:



(Ha még nem tetted, iratkozz fel az oldalsávban levő űrlapon, hogy azonnal értesíthesselek a legújabb bejegyzésemről!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése