Próbáltál már ANYAKÉNT

érték- (és pénz!) teremtő, alkotó munkát végezni?
ÁLMOKat nem feladni, CÉLOKat megvalósítani?
Óhhh, jöjj, Gazdag, Szabad, Kreatív Élet!
De hogyan, a retkesfülű kismanóba..., ennyi gyerek mellett?!!!

2010. február 15., hétfő

Hogyan tudsz több pénzt félretenni? - Javíts a pénzügyeiden! 2.


Amint az előző bejegyzésben írtam, kisebb-nagyobb megtakarítás szinte mindannyiunknál könnyen megvalósítható lenne. Csak hajlandóságot kéne mutatni rá, és ismerni kellene a hogyanokat...

Az első feladat csak az, hogy tudatosan kezdd irányítani a pénzáramlást. Nem vagyok pénzügyi szakember, de mint gyakorló háziasszony és családanya, aki hajlandó volt tanulni és változtatni e téren, tudok szolgálni pár tippel:
Bevezetésnek: "Sok kicsi sokra megy."

Csapó Idától hallottam nemrég ezt a módszert a pénzgyűjtésre  - megtetszett az ötlet. (Tegnap óta  alkalmazom is, nehogy azt mondjátok, vizet prédikálok :) ) Bár nem az a célja, hogy komoly összegeket takarítsunk meg, arra kiváló, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy a "maradék" nem elverni való, és szokásunkká alakítsuk a tartalék elmenekítését.

Nem kell hozzá más, csak egy formás befőttes üveg, vagy egy szép bödön :), amit elhelyezünk a lakás egy megfelelő pontján, és esténként a pénztárcánkban felgyülemlett aprót beleöntjük... (A parkolásra- és a bevásárlókocsiba-való maradhat!) Pár nap után meg fogunk lepődni...

A hatás fokozható, ha segítségül hívunk egy kis ezoterikát, és az üveget a feng-shui-ban alkalmazott bágua-térkép alapján a lakás, vagy egy szoba gazdagság és siker területére tesszük! :)
(Az ábrát a www.napkapu.hu oldalon találtam. Nem vagyok jártas a feng-shui-ban, de most rájöttem, hogy a lakásunk szinte teljesen ez alapján van berendezve! :)) 

"Gazdálkodj okosan!" - de ne spórolj!

Ne húzd szorosabbra a nadrágszíjat, mert "megfulladsz"! Ha "szegényként" élsz, akár csak gondolatban,  pont ahhoz az életformához szoktatod hozzá magad, amelyből kitörni készülsz. Ha megfosztod magad az apró örömöktől, ha vágyaid sosem teljesülnek, a gazdagodás-projektet derékba töri a saját kishitűséged... Kiyosaki is azt javasolja, hogy ha vágysz valamire, ne azt szajkózd, hogy : "Ezt nem engedhetem meg magamnak!",  hanem kérdezd meg magadtól: "Hogyan engedhetném meg magamnak?"

Van erre egy jó kis szellemi gyakorlat: (Még én is kezdő vagyok, de hiszek benne!) Fókuszálj! Képzeld el, hogy már valóra vált, megvetted, elutaztál, megetted, kipróbáltad, felépítetted, teletankoltad - azaz ugorj a fejezet végére... Érezd, milyen érzés! Aztán "lapozz vissza", és olvasd el, hogyan jutottál el idáig... Ha fogékony vagy az efféle játékra, és jól csináltad a gyakorlatot, nagy az esély, hogy feltárul előtted a célig vezető út, azaz a megoldás...

Tehát, ha gazdag akarsz lenni, élj úgy, mint a gazdagok! "Fejben" legalábbis! :) Remélem, érted, mire gondolok! Próbálj úgy élni, ahogy szeretnél! Természetesen nem azt mondom, hogy járj luxusautóval, miközben nem tudod befizetni a villanyszámlát. Reálisan kell látnod, hol állsz most, és milyen tempóban tudsz haladni. Nagy bajba kerülhet, aki nem tartja be a mondást: Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! De az ég szerelmére, kezdd el toldozgatni a takarót! (Vagy, ha igazán komolyan gondolod az életmódváltást, vegyél másikat! A gyerekek is kinövik a kisplédet....)

Szeretek és szoktam is patchwork takarókat, egyebeket varrni - úgyhogy maradok a példánál. A patchwork (foltvarrás) egyik technikájának lényege, hogy sok apró maradék anyagdarabot illesztünk egymáshoz, amik kiadnak egy nagyobb blokkot. Egy ilyen blokkal még nem lehet betakarózni, de minél többet varrunk egymáshoz, annál nagyobb takarónk lesz, annál nagyobbra nyújtózhatunk alatta...

Honnan szedhetünk maradék anyagdarabokat, és milyen blokkokat varrhatunk belőlük?

Természetesen a már meglévő anyagokból érdemes lecsippenteni...
  • Állandó költségek - rezsi, TV, telefon, stb.  Az állandó itt nem a befizetendő összeg nagyságára vonatkozik, hanem arra, hogy ezek mindig vannak. Odafigyeléssel ezeken is lehet csökkenteni! Hogyan? Új parancsszavakkal: Elzárni, lekapcsolni, kihúzni, kevesebbet folyatni, lejjebb tekerni, díjcsomagot váltani, lemondani (nem a fürdésről, hanem pl. a 153 TV csatornáról...) ha van lehetőség, lecserélni, gazdaságosabbat, energiatakarékosat venni. "Elvetemültebbeknek" egyre több alternatív lehetőség is kínálkozik visszatérni az ősi módszerekhez, hipermodern formában (napenergia, szélerőmű, esővizes/szürkevizes öntözés és wc-öblítés, (sőt! a benti pottyantós wc a legújabb, komposztálható tartalommal - nekem egyszer biztos lesz ilyen!!)  fatüzelés, gyertyafény...:) ) - rájuk bukkanhatunk, ha vesszük a fáradságot, és utánajárunk.
  • Muszáj dolgok - úgymint élelem, tisztálkodó- és tisztítószerek - azaz ami mindig elfogy és folyamatosan pótolni kell. Itt is a "tudatos vásárlás" a kulcsszó. Olyan termékeket vásárolj és használj, amik gazdaságosak és olcsók. Persze a minőség megtartása maradjon alapvető. A silány áruk bosszút állnak - sokszor már rövid távon is. Ha pedig még környezetbarát is, akkor biztosan jól választottál!

    Vigyázat! Sosem szabad önmagában a fogyasztói árat nézni, hanem azt, hogy mennyi ideig elég, amit kifizetsz. És persze a minőség sem mindegy... Csak így lehet  összehasonlítani a különböző termékeket. Az ár/kiló mérőszám nem mérvadó. A nagyobb kiszerelés általában jobban megéri, de még ennél is jobb, (környezetvédelmi szempontból és cipekedés tekintetében is) a koncentrátum. (Nem szalámiból, hanem pl. egy mosópor egy havi adagja mennyibe kerül, és kiviszi-e a foltot, vagy vehetsz mellé még egy csomó mosáskiegészítőt...) 

    Reklám helye: A mi MLM cégünk termékei ilyenek! :) Ééés:  amióta ráálltunk a használatukra, és mindent innen veszünk, amit csak lehet, évente 100-120 ezer forintot takarítunk meg a "muszáj" termékek árából! Ez azért nem elhanyagolható! És ehhez elég csak átgondolni, megtervezni a vásárlási szokásainkat. Lemondani pedig nem kell, és nem is szabad semmiről...
  •  Kacatok - ezekből jóval kevesebbet kellene vennünk! És most nem az új ruhára, és a századik gyerekjátékra gondolok. Ezek is tételek, de nem akkorák, mint a Kiyosaki féle kacatok ...

A kacatokról és az "új takaróról" és a következő bejegyzésben olvashatsz. Tarts velem!

Szeretettel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése